Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 37 години Джак Никълсън разбира, че сестра му е негова майка

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

На 37 години Джак Никълсън разбира, че сестра му е негова майка

В гимназията го избират за "клоун на класа" и не излиза от ареста

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С Мерил Стрийп и приятели (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Изглежда невероятно, но Джак Никълсън вече е на 80. Един от най-великите актьори в света, два пъти печели "Оскар" за най-добра мъжка роля - за "Полет над кукувиче гнездо" и за "Колкото толкова". Печели "Оскар" и за най-добра поддържаща мъжка роля през 1983-та за филма "Думи на обич". Въпреки, че не получава награда за "Сиянието", ролята на Торенс си остава една от най-разтърсващите му роли.

С Дани де Вито (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)
С Камерън Диас (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Никълсън има 5 деца от 4 различни жени, но се е женил само веднъж за актрисата Сандра Найт. Преди време той обяви, че се оттегля от киното, но това още не е потвърдено напълно.

Легендата направи уникални и незабравими превъплъщения в киното, които ще останат в учебниците по актьорско майсторство - Франк Костело в "От другата страна", Джак Торънс в "Сиянието" и Жокера в "Батман", както и ролите му в "Полет над кукувиче гнездо", "Китайски квртал", "Честта на фамилията Прици", "Колкото толкова" и всъщност всяка роля, до която се е докоснал. Той е един от актьорите, заедно с Майкъл Кейн, който е номиниран за "Оскар" всяко десетилетие от 1960 до 2000 г. Печели шест награди "Златен глобус" и получава отличието "Kennedy Center Honor" през 2001 г.

С Дъстин Хофман (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Никълсън е роден в Ню Джърси на 22 април 1937 година като незаконно дете на вариетната танцьорка Джун Франсис Никълсън, чието сценично име е Джун Нилсон. Джун се омъжва бременна за шоумена Доналд Фурсило със сценичното име Доналд Роус в Мериленд на 16 октомври 1936 г., въпреки, че Фурсило вече е женен. Той предлага да се грижи за детето, но майката на Джун - Етел настоява тя да поеме бебето, за да може дъщеря й да продължи кариерата си. Така и става. Доналд Фурсило твърди, че е баща на Никълсън. Като се жени за Джун, той е обвинен в многоженство.

Биографът Патрик МакГилигън твърди в книгата "Живота на Джак" ("Jack's Life", че латвиецът Еди Кин, мениджърът на Джун, може да е биологичният баща Никълсън. Други източници предполагат, че Джун просто не знае кой е бащата. Във вените на майката на Джак тече ирландска, английска и холандска кръв, но но той и семейството му се самоопределят като ирландци.

С Даян Кийтън (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Никълсън вярва, че неговите баба и дядо по майчина линия (Джон Джоузеф Никълсън и Етел Мей) са негови родители. През 1974 г., когато е вече на 37 години, той разбира, че неговите "родители" всъщност са му баба и дядо, а сестра му Джун е неговата биологична майка.

Никълсън израства в Нептун Сити, Ню Джърси. Преди да започне гимназия, семейството му се премества в Спринг Лейк, Ню Джърси. "Ник", както е известен на своите приятели, учи в Manasquan High School, където е избран за "клоун на класа" от випуск 1954-а година. Той "посещава" ареста всеки ден в продължение на цялата учебна година. Когато Никълсън за пръв път отива в Холивуд, работи за легендите в анимацията Уилям Хана и Джоузеф Барбара. Виждайки актьорския му талант, те предлагат на Никълсън да работи като аниматор. Но той иска да стате актьор и им отказва.

Прави филмовия си дебют в нискобюджетния сериал "The Cry Baby Killer", през 1958 г., изпълнявайки главната роля.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1967 г., Никълсън пише сценария за филма "The Trip" (режисиран от Корман), в който участват Питър Фонда и Денис Хопър. Едва след като получава роля във "Волният ездач" ("Easy Rider"), той прави първия си голям пробив в киното. Никълсън играе алкохолизирания адвокат Джордж Хансън и за ролята получава първата си номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля.

 Ето мъдри мисли от непоправимия Дон Жуан:

Ако мъжете са честни, биха признали, че всичко, което правят, и навсякъде където отиват, е с цел да видят жени

Доволен съм от факта, че съм положил необходимите усилия. Това, от което винаги съм съм се притеснявал е, че може да се откажа, преди да дам всичко от себе си.

Дълго време се боях от това, да остана сам. Наложи се да свикна със самотата. Имаше моменти, в които имах нужда да пoговоря с някого, за да не полудея. Но сега обичам да съм сам. Честно. Самотата е голям лукс.

Не мисля, че хората имат ясна представа, какво в действителност е почивката и каква важна роля играе тя в техния живот.

На мач на любимците от професионалния баскетболен тим на "Лос Анджелис Лейкърс" в НБА (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Ще ви кажа нещо: Никога не давайте на хората най-добрите си съвети, защото те няма да ги последват, така или иначе.

Мразя съвети, всякакви, освен своите собствени.

Мразя да давам съвети, защото знам, че хората няма да ме послушат.

В момента, в който спираме да учим, вече сме мъртви.

Моята философия е: живей днес. Не оставяй несвършено онова, което искаш да направиш точно сега.

Или светът те моделира, или ти моделираш света.

С дъщеря си Лорейн на баскетболен мач (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Ние вървим толкова бързо, колкото можем, винаги когато можем. Надпреварваме се с с времето, докато не свършим парите.

Можеш да ме нараниш с истината, но никога не ме съжалявай, лъжейки ме.

Когато съм със слънчеви очила аз съм Джак Никълсън. Без тях съм дебел и на шестдесет.

Отново баскетбол! (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Знаете какво се крие дълбоко в сърцето ми, всичко вече е казано и направено. За това аз все още живея с илюзията, че основно хората гледат на мен като до многообещаващ млад актьор.

Ръкопляскания за любимия отбор (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Едно от най-трудните неща в остаряването е да губиш приятелите си. В началото се започва тихо, спокойно - после твърде скоро става вече всеки месец; и не можеш да не си помислиш: "Кога камбаната ще удари и за мен?" На всичкото отгоре чувстваш непрекъснато как губиш близките си. В този етап от живота се усещаш сякаш на милиметър от смъртта. Плашещо е - кой иска да се изправи пред Господ и ярката бяла светлина? Аз знам, че определено не искам. Още не.


 Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Двама президенти и звездата Любо Киров ще аплодират младите таланти на наградите за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев"

Деси Тенекеджиева отново събира елита на България за най-престижния приз за родни млади творци

Орлин Горанов празнува "50 години магия" на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Музикалните събития стартират от Пловдив на 26 юни, следват Шумен на 28 юни, Велико Търново на 5 август, Плевен на 6 август, Стара Загора на 9 август, Варна на 6 октомври и София на 19 ноември

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo