Джак Никълсън – чарът на лудостта

x

В света на киното има много известни, но малцина от тях се превръщат в легенди. Джак Никълсън заслужено се нарежда сред вторите. Той е легендарен холивудски женкар, с неповторими роли, богат житейски опит и скандален начин на живот. За него е казано и написано безкрайно много, но две неща остават винаги всепризнати: актьорският му талант е почти недостижим, а превъплъщенията му – неповторими! Вярваме, че познавате актьора Джак Никълсън, затова ви предлагаме заедно да се запознаем с човека, зад ролите…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial) на


„Безкрайно благодарен съм, че бях отгледат изцяло от жени.”

Роденият на 22 април 1937 г., Джак Никълсън, всъщност носи рожденото име Джон Джоузеф, а животът му е достоен за екранизация. Джак прекарва детството си в беден квартал на Ню Джърси, където е отгледан от своите баба и дядо по майчина линия, които той дълги години вярва, че са истинските му родители. Едва на 37-годишна възраст, заради задълбочено проучване на списание „Тайм” Никълсън научава, че жената, която винаги е приемал за „по-голяма сестра”, всъщност е неговата истинска майка.

Като малък Джак расте в недоимък, но въпреки това е прилежен ученик, обичащ спорта и… момичетата. Паралелно с типично момчешките интереси, младият Никълсън има и една голяма мечта – да се озове на снимачната площадка, под светлините на прожекторите. Воден от своя копнеж, след като завършва успешно гимназия, той започва работа в анимационното студио към „Метро Голдуин Майер”. Там чиракува няколко години, научава различни тънкости от анимационното изкуство и през цялото време бленува за същинското кино. Сбъдването на мечтата му не закъснява, през 1955 е първият му работен ден като филмов актьор, а през 1958 дебютира на големия екран. Междувременно започва да посещава и актьорската школа на Джеф Коури, където разбира, че „трябва да попива живота”, за да стане добър актьор.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial) на


„Това, от което винаги съм се притеснявал е, че може да се откажа, преди да дам всичко от себе си.“

„Полет на кукувиче гнездо”; „Китайски квартал”; „Пет леки пиеси”; „Сиянието”; „Думи за обич”; „Пощальонът винаги звъни два пъти”; „Батман”… Дори само изброяването на заглавията на някои от най-емблематичните му филми, разкрива желанието за експерименти, неспокойния актьорски дух и липсата на страх от каквото и да е на снимачната площадка. Съвсем неслучайно Джак Никълсън е определян за един от най-добрите актьори, умеещ да създава запомнящи се герои, както никой друг от своето поколение.

Повече от очаквано  първата му роля съвсем не му носи мечтаната слава, ами подобно на своите колеги и Никълсън изкачва своите стъпала към звездния холивудски небосвод. В продължение на десет години Джак се снима в алтернативни продукции, ТВ сериали, нискобюджетни уестърни и дори поема някои неблагоприятни за интерпретация роли. През цялото това време обаче бавно, но сигурно изгражда своя облик, който напълно разкрива във филма, направил го известен – „Волният ездач” (1969). Там той влиза в  образа на алкохолизирания адвокат, приел риска от пътуването с двама хипари. И с това съвсем не се изчерпват добрите му роли – виждали сме го в превъплъщението на психично болен пациент, алкохолизиран бивш астронавт, мрачен невротик… А и едва ли някой може да забрави усмивката му, която е запазена марка в образа на Жокера от филма „Батман” (1989). През цялата си кариера Никълсън влиза в уникални и особено предизвикателни тъмни образи, но без значение колко мрачна е ролята му, той винаги умело успява да омагьоса зрителите с неповторимата си харизма.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial) на


Джак Никълсън е част от историята на киното в продължение на повече от пет десетилетие и през този период е номиниран за престижната награда „Оскар” цели дванайсет пъти. Или казано по друг начин – през всяко десетилетие от 1960 до 2000 г. Има само една дума, която вероятно го описва правилно – легенда!


 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial) на


„Независимо от репутацията ми, винаги съм бил романтик. Често дори съм правил глупости от любов!”

Макар за почитателите на Джак много по-важни да са емблематичните му роли в киното, не може да се отрече, че личният му живот е също толкова интересен, колкото и професионалният. Или може би е по-правилно да се каже: също толкова пъстър.

По правило за известните личности се пише много, а Джак Никълсън не е като да не е давал достатъчно поводи за това. При това далеч не само с творческите си успехи. Все пак става дума за човека, който запитан „Женкар ли сте?”, отговаря „Тотален!”. Макар да има само един официален брак, Никълсън винаги е бил в центъра на холивудския елит е ухажвал някои от най-известните и красиви жени в света.

„Живях щастливо и неразумно на младини!” е начинът, по който самият Джак описва живота си. А какво би било по-точно от неговите думи…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial) на


„Не се притеснявам от бръчките – нито при мен, нито при жените. Намирам ги за нещо интересно.”

Запитвали ли сте се някога какво правят известните личности, когато достигнат достолепна възраст? Ами най-логичното – оттеглят се от кариерата си и се отдават на своите хобита. Именно това прави към настоящия момент и Джак Никълсън, който вече повече от 10 години стои извън светлината на прожекторите и с гордост нарича себе си „пенсионер”. 83- годишният актьор сега следи разпалено баскетболните мачове на любимите си отбори, колекционира живопис, среща се с приятели (и приятелки) и вероятно понякога гледа някои от своите филми. Или пък може би не? Е, ние със сигурност го правим!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JACK NICHOLSON (@jacknicholsonofficial) на


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Забров принт и нотка екстравагантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени