"Оскар" рекордьорът Джак Никълсън

Двамата големи и мечта за всеки режисьор - Джак Никълсън (вляво) и Морган Фрийман - във филма &quot;Ритни камбаната с финес&quot; <br />
<br />
Warner Bros.

© Warner Bros.

Двамата големи и мечта за всеки режисьор - Джак Никълсън (вляво) и Морган Фрийман - във филма "Ритни камбаната с финес"

Warner Bros.

премиера


"Ритни камбаната с финес"


(The Bucket List)




Режисьор Роб Райнър


В ролите: Джак Никълсън, Морган Фрийман, Шон Хейс, Роб Мороу, Бевърли Тод и др.


Производство: САЩ, 2007 г.


Жанр: комедия, драма


Времетраене: 95 минути


Разпространява: "Александра филмс"


Милионерът Едуард Кол (Никълсън) и чернокожият механик Картър Чамбърс (Фрийман) нямат нищо общо помежду си. Докато провидението не ги събира в една и съща болнична стая, където те осъзнават, че страданието им е неизличимо, а до края на дните им не остава много време. И тогава двамата решават да си отидат от белия свят с достойнство и финес. За целта побягват от болницата, твърдо решени да "отметнат" всички точки от списъка, съдържащ онези "неща от живота", които непременно трябва да бъдат свършени и изживени. За да открият накрая, че едно от тези неща е приятелството...


И така накратко може да се предаде съдържанието на "драматичната комедия" "Ритни камбаната с финес", режисирана с финес от Роб Райнър - номиниран за "Оскар" с "Доблестни мъже" (1992), покорил милиони "С когато Хари срещна Сали", екранизирал на два пъти Стивън Кинг ("Стой до мен" и "Мизъри"). И сега Райнър демонстрира висока класа, изразена най-вече в майсторското ръководене на първокласния актьорски състав, в който грее ярката звезда на Джак Никълсън.


------------------


Миналата година по това време Джак Никълсън навърши 70 години (раждан е на 22 април 1937 в нюйоркската махала Манхатън). Петдесет от тях актьорът отдава на киното. Време достатъчно, за да се утвърди като брилянтен майстор, скъпо платена суперзвезда, инатлив бунтар и дори рекордьор сред мъжете в света на оскарите. Дванадесет пъти великият Джак е предлаган за наградата на Американската киноакадемия, три пъти се е докосвал до нейната хладна повърхност! По първия показател го бие единствено Мерил Стрийп (с 13 номинации, но с две статуетки), а по втория - Катрин Хепбърн, успяла да материализира 12 предложения в 4 оскара.


В началото е "хипарският" и "психеделичният" "Волно пътуване" (1969) на Денис Хопър, където Никълсън превъплъщава поддържащата роля на младия адвокат Джордж Хенсън, станал жертва на жаждата си за свобода. Следват още три номинации за "второстепенни" изпълнения - в "Пет леки пиеси" (1970) на Боб Рафълсън, в "Последната задача" (1973) на Хал Ашби и в култовия "Китайски квартал" (1974) на поляка Роман Полански (където Джак Никълсън е частният детектив Джей Джей Гайтс). В средата на десетилетието долита първият "Оскар" - с "Полет над кукувиче гнездо" (1975) на чеха Милош Форман, поверил на Джак Никълсън ролята (отново поддържаща) на "хахавия" Макмърфи - поредната жертва на порива към свобода!


"Червените" (1981) разказва историята на американския журналист Джон Рийд (Уорън Бийти, който е и режисьор на филма), озовал се в Русия през 1917 и станал свидетел на Октомврийската революция, описана в книгата му "Десет дни, които разтърсиха света". Никълсън отново е на втори план, изпълнявайки ролята на скромния Юджин ОНийл - тъст на Чарли Чаплин (баща на последната му съпруга Уна ОНийл), писател, драматург и "случайно" Нобелов лауреат.


Романтичната комедия "Думи на нежност" (1983), режисирана от Джеймс Брукс, донася на Никълсън втория "Оскар" в категорията "най-добър актьор в поддържаща роля" (тази на пенсионирания астронавт Гарет Брийдлъв). Също през 80-те, но в по-тежката категория (главна роля), Джак стига "само" до две номинации. Първата е за изпълнението му в "Честта на фамилията Прици" (1985) на маестро Джон Хюстън, където играе гангстера Чарли Партана (в нежното обкръжение на Катлийн Търнър и Анджелика Хюстън, дъщеря на режисьора, дългогодишно гадже на Никълсън и оскароносителка за ролята си в този филм). Втората е за превъплъщаването му в образа на бившия професионален състезател по американски футбол и настоящ шизофреничен скиталец Френсис Фелън в "Железни плевели" (1987) на родения в Аржентина бразилски гражданин Ектор Бабенко.


Деветдесетте също не се разминават без номинация за Никълсън - за поддържащата роля на полковника в "Доблестни мъже" на споменатия вече Роб Райнър. Но и увенчават с "Оскар" актьора - за великолепната роля на егоистичния и ексцентричен писател Мелвин Юдъл в "Колкото-толкова" (1997) на Джеймс Брукс (тук негова великолепна партньорка е самотната майка и сервитьорка Хелън Хънт).


Нов век, нов късмет. Материализиран този път в номинация за главната роля на Уорън Шмид в "Относно Шмид" (2002) на Александър Пейн (откровено подценена от членовете на академията).


Освен в тази великолепна целулоидна дузина Джак Никълсън участва поне в още толкова други безсмъртни заглавия (общият брой на филмите му е 71), за да докаже за сетен път, че оскарите невинаги са най-точният и справедлив аршин за успешно актьорско представяне. Той озарява с гениалното си присъствие творбите на десетки именити и талантливи режисьори, потапяйки се в атмосферата, сътворена от големи писатели - прави първите си крачки в занаята в ранните филми на Роджър Корман, одухотворява шедьовъра на италианеца Микеланджело Антониони "Професия репортер", насища с характерния само за него психологизъм "Томи" на Кен Ръсел, дообогатява "Последният магнат" на Елия Казан (по едноименния роман на Скот Фицджералд), взривява "Сияние" на Стенли Кубрик (по Стивън Кинг), сексуализира "Пощальонът звъни винаги два пъти" на Боб Рафълсън (по Джеймс М. Кейн), покварява "Вещиците от Истуик" на Джордж Милър (по Джон Ъпдайк), превъплъщава образа на легендарния синдикален лидер Джими Хофа в "Хофа" на Дани де Вито (по сценарий на Дейвид Мамет), прави се на мафиот в "От другата страна" на Мартин Скорсезе... Джак Никълсън остава велик дори в откровено комерсиални изработки като "Батман" (където играе Джокер) и "Марсиански атаки" на Тим Бъртън, "Вълк" на Майк Никълс, "Психаротерапия", "Невъзможно твой"... Такъв е и в премиерния "Ритни камбаната с финес", където ведно с Морган Фрийман заформят невероятен тандем!

Ключови думи към статията: