Кино

Как да разбера - всичко за филма

Добави коментар

Рийз Уидърспун, Оуен Уилсън, Пол Ръд и Джак Никълсън са звездния актьорски състав на Как да разбера - премиерната романтична комедия от режисьора на Колкото толкова Джеймс Л. Брукс
Рийз Уидърспун, Оуен Уилсън, Пол Ръд и Джак Никълсън са звездния актьорски състав на Как да разбера - премиерната романтична комедия от режисьора на Колкото толкова Джеймс Л. Брукс, която хвърля модерен и романтичен поглед върху любовните въпросителни пред всеки един човек.

Как да разбера

Лиса (Уидърспун) е жена, свикнала да се уповава за всичко на спортните си умения, около които се върти животът ѝ още от ранно детство. Когато я освобождават от отбора й, тя е принудена да се справя с нормалното ежедневие на обикновените хора – огромна стъпка в неизвестното за нея. В това несигурно състояние тя започва флирт с Мати (Уилсън) – бейзболна звезда и женкар със собствен морален код на поведение.

Джордж Мадисън (Ръд) е праволинеен бизнесмен, чиято сложна връзка с баща му Чарлз (Никълсън) поема в нова посока, когато Джордж е обвинен за финансова измама, която не е извършил. И въпреки, че се е запътил към затвора, Джордж продължава да се уповава на своята откровеност, честност и неувяхващ оптимизъм, които може би са единственият му шанс да запази здравия си разум в създалата се ситуация.

Преди връзката на Лиса с Мати да стане твърде сериозна, тя среща Джордж за пръв път в най-лошата вечер от живота на всеки от двамата: тя туко-що е освободена от отбора си, а той е подведен под съдебна отговорност. И когато всичко изглежда, че се разпада, те ще открият колко хубави неща могат да се случат без да ги очакваш.

„Този филм се опитва да отговори на един основен въпрос, а именно: Как да разбереш, че си наистина влюбен,” споделя Уидърспун.

„Всички сме имали моменти, в които не може да разчитаме повече на нищо сигурно. Мислим си, че животът е ужасен. Тогава специален човек се появява и благодарение на любовта се чувстваме спасени на момента,” допълва Брукс.

Как да разбера е историята на четирима души, които изживяват промяна и се опитват да осмислят живота си.

Ролята на Лиса е писана специално за Рийз Уидърспун. „Джим се обади и сподели, че иска да участвам в следващия му филм. Бях развълнувана и поласкана, защото съм голям почитател на творчеството му,” споделя актрисата.

Как да разбера - всичко за филма

Самият режисьор споделя, че идеята за филма му хрумва докато минава покрай игрища за софтбол, пълни с жени. Това го кара да се замисли кога въобще е гледал филм с жена-спортист в главната роля. Следва година проучвания и разговор с Рийз, която Брукс туко-що е гледал в Walk the Line.

„Във филма има само 5 минути софтбол, но те са определящи за образа на героинята,” продължава режисьорът. „Важно е да се знае колко време тези жени отделят на спорта и от колко се лишават в личностен план. Един мъж не би ги разбрал, ако самият той не е спортист.”

В резултат се появява и героят на Уилсън, Мати, който е голяма бейзболна звезда и получава централна роля в историята само защото Брукс се забавлява страхотно докато описва образа му в началния вариант на сценария.

„Мати обича да се забавлява и да не усложнява нещата. Първоначално Лиса е просто поредното момиче, но постепенно той започва да се привързва към нея,” обяснява Уилсън.

Последното нещо, което самата Лиса търси е сериозна връзка, но ситуацията става още по-сложна, когато ѝ е уредена среща на сляпо с Джордж (Пол Ръд), който сам преминава през труден период. Точно преди да срещне Лиса той получава призовка и се озовава в беда за нещо, за което не е виновен. „Начинът, по който тя му говори и се държи го кара да се влюби на мига,” споделя Ръд. „Какво би станало, ако двама души се срещнат в най-лошия ден от живота си?”

Джак Никълсън е в ролята на Чарлз, бащата на Джордж, който е преуспял магнат, работил цял живот само с оглед успеха на компанията и благополучието на сина си.
Дори е направил сина си лице на компанията, макар и той да остава човекът с реалната власт.

„Заради дългогодишното си сътрудничество, Джим и Джак искаха да са сигурни, че ролята ще позволи на Джак да демонстрира нещо съвсем ново,” обяснява продуцентът Лорънс Марк. Учудващо или не, Никълсън никога не е играл бащата на порастнал мъж, така че това му дава възможност да изпробва нещо ново и да придаде дълбочина на образа.


Как да разбераВсички герои в Как да разбера са поставени пред важен житейски избор, който са се опитвали да избягват дълго време, но сега най-сетне ги застига.

ЛИСА

Истинската любов на Лиса е софтболът.
Тя му се е отдала напълно и е заслужила да бъде сред най-добрите в своя спорт. Лиса е винаги готова за нови предизвикателства и сама постоянно си поставя нови и по-високи цели, които да гони. Но зрителите я срещат в момент на колебание поради несигурното бъдеще на професионалната ѝ кариера.

„Всеки спортист е наясно, че на определена възраст активната му кариера ще приключи. Но едно е да го знаеш, а съвсем друго да се случи наистина и да трябва да започнеш да градиш живота си наново,” обяснява Уидърспун.

Актрисата, която няма какъвто и да е опит в софтбола, се упражнява по 2-3 пъти на ден в продължение месеци, подготвяйки се за ролята. Във филма са отделени около 20 секунди на кадри от неин мач, но по-важното е било да прекара време с истински професионалисти и да възприеме представата им за живота.

МАТИ

Мати е мечтата на всяко момиче – красив, чаровен, забавен, атлетичен, известен и богат. За него животът е безкраен празник и просто трябва да намери поредното момиче, с което да купонясва.

Срещайки Лиса и прекарвайки повече време с нея, Мати започва да се влюбва истински за пръв път, но така както той разбира любовта – с пълната увереност, че нищо не може да му попречи да получи обичта на жената, с която иска да бъде.

Джеймс Брукс познава Оуен Уилсън от дълги години и се възхищава на актьорския му талант. „Героят му трябва постоянно да е супер въодушевен и да изпълва с енергия всяка сцена, в която участва. Това никак не е лесно, но Оуен се справя блестящо,” обяснява режисьорът.



ДЖОРДЖ

Джордж Мадисън е човек какъвто никога не е попадал в обкръжението на Лиса – странен, забавен и нямащ нищо общо със спорта.
Тя го среща в особено напрегнат момент от живота му – точно когато става обект на федерално разследване. Една любовна връзка би трябвало да е последното нещо, от което Джордж се интересува, но от друга страна може да е единственото, даващо му сили да продължи напред.
„Джордж дотолкова е обсебен от проблемите си, че на първата среща с Лиса говори само за тях,” споделя Ръд. „Лиса се справя блестящо и му предлага просто да не говорят по време на вечерята. В този момент той успява да смени фокуса на своето внимание и на мига да се влюби в Лиса.”

Но как би могъл да се конкурира с Мати? „Всичко, което Джордж има е неговата откровеност и факта, че няма какво да губи,” обяснява Ръд. „Той умее да изслушва Лиса, а тя има нужда именно от това.”

Брукс се възхищава на реализма, който Пол Ръд внася в героя: „Той ще накара зрителите да повярват, че човек може сам да се издигне от пепелта, като в същото време не спестява комичната страна на ролята.”

„Образът на Джордж изисква от актьора да е едновременно забавен, емоционален, тъжен, влюбен и понякога дори леко откачен, като в същото време зрителите трябва да приемат случващото се за достоверно. Пол разполага с всичко необходимо, за да ги убеди в нужното,” обобщава продуцентът Лорънс Марк.

ЧАРЛЗ

С ролята на Чарлз, бащата на Джордж, Джак Никълсън има задачата да направи от един отблъскващ образ някой, който е по-човечен и уязвим; някой, който да се хареса на публиката.


Джак Никълсън

„В самото начало на филма Чарлз заявява на сина си, че ще му се наложи да избира между него и компанията, и е напълно възможно да предпочете  компанията си, дори това да бъде неговият край. В същото време Чарлз е човек, отгледал сам единственото си дете, така че въпросът дали е способен на подобно предателство остава основен за героя му по време на филма,” обяснява Брукс.

„Чарлз е човек, който обича сина си, но също така обича и себе си. Изправен пред трудности той предпочита да се скрие, но това оставя сина му изложен на опасност. Изключително е да се наблюдава сближаването на двамата герои на фона на напрегнатата емоционална ситуация, в която са поставени,” споделя продуцентът Пола Уайнстийн.

„Не бих могъл да си представя друг за ролята на Чарлз,” споделя Пол Ръд. „Работата с Джак е едно от най-вълнуващите преживявания в моята кариера. Въпреки иконичния му статут през последните 40 години, все така изненадващо е да откриеш колко добър актьор е всъщност. Джак кара всичко да изглежда твърде лесно, но в момента, в който е пред камера той изпълва цялата сцена с неповторимия си чар и магнетизъм.”

ЗА ДЖЕЙМС Л. БРУКС (режисьор)


„Джим пише за истински хора и истински проблеми, с които те се сблъскват. Героите му са сложни, объркани, човечни, забавни и най-вече реални. Да гледаш негов филм е като да четеш велик роман – не ти се иска да свършва, а просто да поостанеш още малко в този измислен свят,” разказва Пола Уайнстийн.

Как да разбера - всичко за филмаБрукс отделя невероятно внимание на всеки детайл от историята. За сцената, в която Джордж приготвя питие на Лиса, Брукс се обръща за помощ към свой приятел и носител на престижното отличие на Мишелин за топ-готвач, който измисля уникален коктейл специално за филма.

За по-любопитните ето и точните съставки на питието:

В шейкър се поставят:

1 кубче захар
¾ чаена лъжичка горчивка
40 мл Makers Mark

Разбъркайте и добавете в шейкъра заедно с лед:

15 мл лимонов сок
15 мл Cointreau
¼ чаена лъжичка гренадин

Налейте в чаша за Мартини и по желание върху лед. Завършете с изрязана портокалова кора.


Актьорите също подхождат към ролите си с изключително внимание за детайла. Уидърспун се стреми да прекарва повече време с жени-спортисти, за да вникне в психологията на тяхното ежедневие, да преоткрие живота от тяхна гледна точка – какво им коства кариерата, от какво са принудени да се лишават. „Отношенията с останалите членове на отбора са от най-голямо значение за живота им,” допълва актрисата.

Действието във филма се развива във Вашингтон, като снимките протичат и във Филаделфия. „Снимането на филм във Вашингтон е станало по-лесно, но все още трябва да минеш през няколко институции за разрешение,” обяснява отговорникът на продукцията Каръл Флайшър. „От съображения за сигурност не е лесно да затвориш, която и да е улица. Отплатата за усилията е постигането на уникална и автентична атмосфера, като градът се превръща в самостоятелен герой на историята.”

Екипът дори успява да заснеме сцени на стадиона на отбора от бейзболната лига Вашингтон нешънълс, които по това време са извън града.

Четирикратно номинираната за Оскар дизайнерка Джанин Опуол отговаря за визията на филма
. „Не правя разлика между реална и стилизирана среда. Всичко зависи от конкретния герой. В случая Мати и Чарлз са хора, разполагащи с много пари и правещи избора си на базата на богатството, което ги отграничава от обикновените хора,” разяснява Опуол.

Сравнявайки апартементите на Мати и Лиса ясно проличава и разликата им като индивидуалности.
„Апартаментът на Мати е огромен и внушителен, докато Лиса живее в малко, но светло и изпълнено с топли цветове жилище.”
Всеки от героите получава и своя цветова гама, която отразява същността му. „Още в коридора стените при Мати са боядисани в оранжево, което подсказва, че той иска ежедневието му да е ярко и весело; Лиса спада към лилавата гама, което я определя като слънчев и топъл човек, а липсата на преобладаващ конкретен цвят при Джордж определя и състоянието на героя му, който е в търсене на мястото си в живота.”
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Как да разбера , Джак Никълсън

Как да разбера/ How Do You Know (2011)

Джак Никълсън (Jack Nicholson)